Angielskie śniadanie

Angielskie śniadanie czyli English Breakfast to chyba jeden z najsłynniejszych kulinarnych produktów (czy raczej potraw eksportowych) Wielkiej Brytanii. Na całym świecie jest synonimem śniadania ciepłego i obfitego w przeciwieństwie do śniadania kontynentalnego, które tak naprawdę ogranicza się do croissanta i kawy (wpływ eterycznej Francji-zresztą, że po samych mieszkankach obydwu krajów można rozpoznać, które spożywaja śniadanie angielskie a które kontynentalne ;))

Śniadanie angielskie to efekt klęsk głodowych w dawnej Anglii. Rolnicy wstający o poranku do pracy w polu mieli możliwość jedzenia zazwyczaj tylko jednego ciepłego i obfitego posiłku dziennie. Śniadanie obfitujące w tłuszcz i kalorie miało być dla nich źródłem energii aż do wieczora, kiedy to wracali do domu aby spożyć wieczorny posiłek. Jeśli spojrzymy na kaloryczną zawartość „angielskiego śniadania” faktycznie dojrzymy, ze stanowi ono połowę dziennego zapotrzebowania na energię: 

  1. Smażone Jajko- 2 sztuki- 160 kcal
  2. Grillowany Bekon- 4 plasterki- 208 kcal
  3. Grillowane Kiełbaski śniadaniowe- 3 sztuki- 618 kcal
  4. Smażona Fasolka w sosie pomidorowym- 0,5 puszki- 140 kcal

Razem: 1126 kcal (dzienne zapotrzebowanie mężczyzny: 2500 kcal, kobiety: 2000 kcal)

Jeśli chcemy dobić do dziennej daki kalorycznej samym tylko śniadaniem- nic trudnego- na śniadanie angielskie oprócz wymienionych wyżej standardów może złożyć sie jeszcze kilka produktów czyli:

5. Smażone pomidory

6. Smażone pieczarki 

7. Smażone tosty 

8. Smażona kaszanka

9. Smażone krokiety ziemniaczane (hashed browns)

10. Sos HP (ewentulnie ketchup) :)

Jak widać powyżej hasło przewodnie jest jedno: „smażone” a to ewidentnie oznacza porzadną dawkę kalorii na dobry początek dnia ;) :).

A jak przyrządzić klasyczne śniadanie angielskie w polskich warunkach?

Angielskie Śniadanie

Czas przygotowania: 15 minut

full-english

 

 

 

 

 

 

 

Składniki dla dwóch osób:

  • 4 jajka
  • 4 plasterki boczku (w polskich warunkach nie nalezy kupować boczku pakowanego- plasterki są za cienkie- najlepiej kupić krojony na miejscu- prosić o plastry minimum pół centymentrowe)
  • dwie kiełbaski (tutaj proponuję białą kiełbasę gdyż angielskie kiełbaski śniadaniowe własnie do takiej surowej kiełbasy sa najbardziej zblizone smakiem i konsystencją)
  • 2 pomidory
  • 6 średnich pieczarek
  • fasolka biała w sosie pomidorowym z puszki (taką oferuje np. Heinz)
  • 4 tosty
  • masło lub olej do smażenia

***

1. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pieczarki.

2. Na drugiej patelni sadzimy jajka.

3. W podgrzanym piekarniku grillujemy plastry boczku, kiełbasę oraz pomidory pokrojone na połówki. Pomidory warto posypać przyprawami.

4. W rondelku podgrzewamy fasolkę z puszki.

5. Na oliwie smażymy tosty.

angielska kuchenka z podgrzewanym grillem na górze

angielska kuchenka z podgrzewanym grillem na górze

Wszystko wydaje się dziecinnie proste…ale jak to z prostymi rzeczami bywa- wcale takie nie jest. Kluczem do sukcesu w angielskim sniadaniu jest jego….temperatura- a z racji na to, ze na śniadanie składa sie wiele czynników przygotowanie takiego sniadania to prawdziwa żonglerka między palnikami i grillem. W prawdziwym angielskim domu znajdziemy specjalny grill pod okapem, który ułatwia utrzymanie ciepła poszczególnych składników. W jego braku mozemy uciec sie do innej powszechnie w Anglii stosowanej metody czyli nagrzania talerzy- robimy to albo poprzez ich sprawne włożenie na kilka minut do gorącego piekarnika- lub dla mniej wytrawnych kucharzy- poprzez przelanie ich gotującą się wodą z czajnika.

Całość zmyślnie układamy na dużym talerzu. Po posiłku odczuwamy błogość i ….bardzo pełny brzuch. Gotowy do pracy. Lub odpoczynku ;).

 

 

The following two tabs change content below.

doris

Matka-Polka w 3 letniej zagranicznej delegacji w starożytnym mieście York :)

Ostatnie wpisy doris (zobacz wszystkie)

,
8 comments on “Angielskie śniadanie
  1. Wrócił człowiek z pracy głodny, ale postanowił znajome blogi odwiedzić przed kolacją. I co? I od razu trafia na takie zdjęcie! Pycha! Resztę blogów poczyta po kolacji. Wprawdzie będzie daleka od apetycznego angielskiego śniadania, ale jednak. :D Pozdrawiam. :)

    • 2 komory piekarnika to raczej styl nowoczesny nie angielski (tj. dostepny wszędzie) to oczywiste ułatwienie gdy pieczemy kilka dań na raz etc. Co jest angielska specyfika to ten grill na górze- to już typowo angielskie rozwiązanie pod angielskie śniadania :)

  2. Kocham te śniadanie, obowiązkowo jeszcze tost z dżemikiem pomarańczowym i sok. A naszą białą kiełbaskę proponuję posypać szałwią i tymiankiem, będzie miała angielski aromat.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>